Sayfa Görüntüleme Sayısı

9 Şubat 2013 Cumartesi

AŞÇI GURME ŞARAP


AŞÇI GURME ŞARAP
Uzaydan birileri bakıyorsa bizlere eminim şaşırıyorlardır; yuvarlak şeyin peşinden koşan onbire...ve insanların bu yuvarlak meşin için kendi türünü yaralamasına, öldürmesine, yakıp yıkmasına...
İnsanların bazı şeylere ( bana göre tuhaf gelen ya da komik) ne kadar çok önem verdiklerinden yola çıkarak o ilk paragrafı yazdım.
Bu konuyla ilgili esasında örneklerim aşçılar, gurmeler ve şarap. 
Bir ömür boyu kendine tarz, felsefe, yaşam biçimi, iş (her neyse) edinmiş bir aşçıya benim akıl sır erdirmem mümkün olmuyor. Niye mi? Allah'ın verdiği nimetleri kesip karıştırıp ısıtarak bir insanın önüne koyması bana çok büyütülecek bir işmiş gibi gelmiyor. İnsan kötü tadı olan ve soğuk bir şeyi zaten yemez. Yiyeceği şeyler de belirlidir. Alt tarafı karın doyuracaktır işte. Hiç yemek yapamıyorsa dondurulmuşunu yer. Peynir ekmekle de doyurur karnını, pastayla da etle de tavukla da. Ama bunun bir meslek haline gelmesi bana garip geliyor. Her evde illa ki bir aşçı vardır. Ve o evdeki aşçılar mutfakta olmaktan sıkılmıyorlarsa çeşitli krema ve soslar yapmayı beceriyorlardır. İşte bu :)
Tavuğun ya da domuzun bir tarafına bir şey tıkan (domates, biber vs.) ve tabağın kenarlarını süsleyen kişi "aşçı" adı altında milyarlar kazanıyor. Az ve pahalı porsiyonlarla değişik gıdaları karıştırıp, süsleyip sunma işine aşçılık deniyor. Ve ağıza değişik ve güzel bir tad veriyor diye bu yemeklere restaurant , kafe veya en gözalıcı mekanlarda dünya para veriliyor. Oysa o kişi(ler) bamyayla da doyacak insan evlatlarıdır. Ama ...
Bu ehemmiyet ve şaşayı bir türlü anlamış değilimdir. Bütün hayatı boyunca yemeği oluşturan gıdaları kesen mıncıklayan bir adam ya da kadın... tüm hayatı bunları yaparak geçiyor. yapabildiği en iyi işin bu olduğunu kabul ederek günlerini bu uğurda harcıyor. "ben insanları doyurmak için doğmuşum" diyor :) Eminim siz olmasaydınız herkes aç kalacaktı ve bir "Chateau Briand "(Şatobiryan)' ımız olmayacaktı. 
Bir de yapılanı yiyerek para kazananlar var. "Gurmeler" . Ya ne icatlar var:) Hani iş çıkarma başımıza derler ya, ne yapayım diye düşünmüş boşta gezenin biri yemek tadayım demiş. Neden demiş ki? Onda ki dil ve mide herkes de var. Bu kişinin içinde ölçer mi var? Yemekteki malzemelerin yağını tuzunu pişme derecesini bilsin. Bir de bu yemeğin " oluru bu böyle yiyeceksin" diye dayataraktan... Hikaye bu ya:) Böyle bir sektör oluşmuş. Zaten her evde her akşam kazanlar kaynıyor ya. Tv'deki bu kişinin önerilerinin ışığı altında ona göre mutfak alışverişi yapılıp yemekler pişiriliyordur mutlaka...Gerekli öyle deme... 
Şaraba gelince. Asırlar önce biri üzümü sıkmış, saklamış, yıllandırmış, damıtmış ve bir kitlenin uğrunda öleceği bir içecek çıkarmış ortaya. Bu bağımlılığı anlayamıyorum ben. Her şarapta ağız şapırdatarak farklı lezzet aramalar falan. Bu şartlanma niye?Dik kafana iç işte; hararetini alır:) Üzümden yaptın şarabı, lezzetlensin diye saklıyorsun. Ömrün yetmiyor içemiyorsun. Ya gelip biri döküyor onu ya da oturup başkası içiyor. Böyle bir sevda var mı ya?  İçmesi ayrı merasim (bardak çalkalama falan) servisi başka merasim. Tattırıyorlar falan adam az buçuk alıyor bardaktan "yok beğenmedim yenisini getir" falan diyor. Neye göre beğenmedin yahu; belki miden bozuk, dilin bembeyaz olmuş bak...yanında hatun var diye yüzüncü şişeyi açtırıyorsun. İnsaf...
Parayı kolay kazananların boş uğraşları bunlar.
Bu şarapların kimliğini yedi ceddini bilen garson arkadaşlar var bir de...telefonunda otomatik aramayla herkesi arar;numara aklında tutamaz ama şarabın doğduğu yıldan tut üzümünün nerelerden toplandığına kadar bilir. Bunu biliyor diye de para kazanır :)
Ben kola içmesini seven biriyim. Hiç bilmem doğuş yılını içinde ne olduğunu , hangi yıl hangi şişede satıldığını. Gereksiz bulurum. Seviyorumdur alır içerim. Bitti. 
Evet yazı da bitti zaten :)   





BURAK KIRMIZITUNA VİDEOLARI İÇİN TIKLA                                                             

http://www.songaz.com/videosearch.asp?search=burak%20k%C4%B1rm%C4%B1z%C4%B1tuna
 



 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder